Най-старите ядрени реактори в света са тези в Швейцария (46,3 години)

...
Най-старите ядрени реактори в света са тези в Швейцария (46,3 години)
Коментари Харесай

В кои държави са най-старите ядрени реактори в света?

Най-старите нуклеарни реактори в света са тези в Швейцария (46,3 години) и Белгия (42,3 години). Стари са и единствените реактори, които се употребяват в Армения и Холандия. Това се вижда от графика на Statista.

На трето място по възраст са 92-тa нуклеарни реактора на Съединените щати, които сега работят и са на приблизително 41,6 години.

След началото на войната в Украйна и последвалата енергийна рецесия, ползата към нуклеарната сила се възобнови в доста страни, само че провокациите пред построяването на нуклеарни реактори не престават да съществуват и през днешния ден. Неотдавна даже стана ясно, че Полша стартира да построява първата си нуклеарна централа. Това несъмнено се случва на фона на разногласията в Европейски Съюз за това дали нуклеарната сила би трябвало да участва в листата с чисти енергийни източници.

Съединени американски щати са страната с най-вече нуклеарни реактори и бяха измежду първите комерсиални консуматори на нуклеарна сила през 50-те години на предишния век, което изяснява броя на остарелите реактори.
 Снимка 597149
Източник: statista

Днешните атомни централи в Съединените щати са от времената на строителният взрив сред 60-те и 70-те години на предишния век. Петте реактора, приключени през 90-те години на предишния век, както и единият, приключен през 2016 година, бяха забавени строителни планове от 70-те години на предишния век, претърпели закъснение, поради регулаторни проблеми и възходяща опозиция против нуклеарната сила.

Последната начална дата на строителството на приключен реактор в Съединени американски щати през днешния ден е 1978 година - една година преди нуклеарната повреда в в АЕЦ " Три майл айлънд ",, която затвърди публичното отменяне на нуклеарната сила и провокациите на актуализирането на инфраструктурата на нуклеарните реактори през днешния ден.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР